zaterdag 6 augustus 2011

24 uur reizen

Om van Sapa naar Cat Ba te komen ben ik 24 uur onderweg geweest. Zonder veel slaap. De trein naar Hanoi bleek met houten banken, met tussen het hout een cm ruimte. Ze heten daarom ook 'hard seats'. De banken zijn in zitjes van 4 plaatsen opgesteld, met een klein tafeltje bij het raam.

Om mij heen Vietnamezen die op de grond, op de banken en over elkaar heen liggen. Ik heb het grootste deel op een bankje proberen te slapen, maar dat lukte niet echt. Achter mij zat een sport Mongoolse krijger die in blote body rechtop heeft zitten slapen. Ondanks dan weer koude airco, dan weer erg warm is hem dat wel gelukt. Aan de andere kant van het gangpad lagen 4 vrouwen die hun koopwaar (in plastic zakken) overal tussen de bagage borgen. Onder mijn bank lagen 2 loodzware durian vruchten.

In Hanoi met een taxi naar een geldautomaat (de enige met een Maestro logo) om geld te pinnen voor mijn verblijf op Cat Ba. Daarna met de taxi naar een adres waar ik werd opgepikt door een minibusje. Na 5 uur rijden kwamen we in Ha Long aan. Daar werden tickets geregeld en konden we met zo'n 25 mensen aan boord.

Deze boottocht was een tocht van 3 dagen. Ik en nog 2 stapten echter op Cat Ba niet weer aan boord. We wisten dat niet, maar hebben toch het eerste deel van hun trip meebeleefd; een grot bekeken (niet verrassend) en bij een drijvend vissersdorp even rond gekeken. Het is een verzameling vlotten met soms een huisje erop en soms een open hutconstructie (zeg maar). De boot voer tussen de kalmste en rotsen door die tientallen meters boven zee uitsteken. Echt heel gaaf.

Op Cat Ba 30 km in een meest verrotte bus door de bergen gereden. Erg heet. Erg moe. Ik ben het 1ste hotel ingelopen die ik zag. Na douchen dorp ingelopen.


Deze boottocht was een tocht van 3 dagen. Ik en nog 2 stapten echter op Cat Ba niet weer aan boord. We wisten dat niet, maar hebben toch het eerste deel van hun trip meebeleefd; een grot bekeken (niet verrassend) en bij een drijvend vissersdorp even rond gekeken. Het is een verzameling vlotten met soms een huisje erop en soms een open hutconstructie (zeg maar).

Op Cat Ba 30 km in een meest verrotte bus door de bergen gereden. Erg heet. Erg moe. Ik ben het 1ste hotel ingelopen die ik zag. Na douchen dorp ingelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten