zaterdag 6 augustus 2011

24 uur reizen

Om van Sapa naar Cat Ba te komen ben ik 24 uur onderweg geweest. Zonder veel slaap. De trein naar Hanoi bleek met houten banken, met tussen het hout een cm ruimte. Ze heten daarom ook 'hard seats'. De banken zijn in zitjes van 4 plaatsen opgesteld, met een klein tafeltje bij het raam.

Om mij heen Vietnamezen die op de grond, op de banken en over elkaar heen liggen. Ik heb het grootste deel op een bankje proberen te slapen, maar dat lukte niet echt. Achter mij zat een sport Mongoolse krijger die in blote body rechtop heeft zitten slapen. Ondanks dan weer koude airco, dan weer erg warm is hem dat wel gelukt. Aan de andere kant van het gangpad lagen 4 vrouwen die hun koopwaar (in plastic zakken) overal tussen de bagage borgen. Onder mijn bank lagen 2 loodzware durian vruchten.

In Hanoi met een taxi naar een geldautomaat (de enige met een Maestro logo) om geld te pinnen voor mijn verblijf op Cat Ba. Daarna met de taxi naar een adres waar ik werd opgepikt door een minibusje. Na 5 uur rijden kwamen we in Ha Long aan. Daar werden tickets geregeld en konden we met zo'n 25 mensen aan boord.

Deze boottocht was een tocht van 3 dagen. Ik en nog 2 stapten echter op Cat Ba niet weer aan boord. We wisten dat niet, maar hebben toch het eerste deel van hun trip meebeleefd; een grot bekeken (niet verrassend) en bij een drijvend vissersdorp even rond gekeken. Het is een verzameling vlotten met soms een huisje erop en soms een open hutconstructie (zeg maar). De boot voer tussen de kalmste en rotsen door die tientallen meters boven zee uitsteken. Echt heel gaaf.

Op Cat Ba 30 km in een meest verrotte bus door de bergen gereden. Erg heet. Erg moe. Ik ben het 1ste hotel ingelopen die ik zag. Na douchen dorp ingelopen.


Deze boottocht was een tocht van 3 dagen. Ik en nog 2 stapten echter op Cat Ba niet weer aan boord. We wisten dat niet, maar hebben toch het eerste deel van hun trip meebeleefd; een grot bekeken (niet verrassend) en bij een drijvend vissersdorp even rond gekeken. Het is een verzameling vlotten met soms een huisje erop en soms een open hutconstructie (zeg maar).

Op Cat Ba 30 km in een meest verrotte bus door de bergen gereden. Erg heet. Erg moe. Ik ben het 1ste hotel ingelopen die ik zag. Na douchen dorp ingelopen.

vrijdag 5 augustus 2011

Regen

Om een lang verhaal kort te maken, ik zit onder een luifel. In Lao Cai 100 meter van het station. Het hoooost. De trein vertrekt anderhalf uur later. Ik ben door de hoteleigenaar achtergelaten bij een familie met een voor-hun-deur-winkel (die nu binnen staat). De stroom valt regelmatig uit en gaat weer aan. Ik vermaak me prima in al die bedrijvigheid.

donderdag 4 augustus 2011

360 Panorama

http://360.io/3bKR3m

Rondje onderin de vallei.

Trekking

Een vallei ten noorden van Sapa. Met 4 anderen; uit Frankrijk, Slovenië en Spanje.

Erg heet. Velle zon. Rijst, maïs, aardappels, hennep, indigobladeren en bergvolken. En een paraplu, die tegen de hitte werkt (niet tegen verbranden). Het zweet spoelt alle zonnebrand weg. :(

3D rijstvelden

Blijven proberen hoor!
Het is zoveel mooier met diepte.

Zelfportret

Op verzoek. (het is een begin ;)

woensdag 3 augustus 2011

Dagtocht met Jeep NOT!

Vandaag zouden we met een 4wheeldrive een aantal dorpen bezoeken. Het bleek met een minibus te zijn. Maakte in feite niet uit. We werden naar 3 dorpen gebracht waar we vanaf de verharde weg naar toe liepen. Dat lopen en de dorpen waren de moeite wel waard. In de dorpen hebben we even gezeten, rondgekeken, gedronken en gegeten. Heel erg stil daar. Ik zou er zo een paar dagen kunnen zitten. Is niet helemaal de bedoeling. Er overnachten wel mensen tijdens een trekking. Het werkt zoals het is georganiseerd, of niet, blijkbaar.

'We' zijn twee Nederlandse meiden en ik. Zij boekten de trip, maar hadden nog iemand nodig om het betaalbaar te maken. Zij reizen morgen weer verder en ik ga morgen met 2 andere backpackers een trekking doen naar andere dorpen.

Ik wilde een andere route (alleen) lopen. Alleen. Maar die kan zonder gids, omdat die minder lastig is. En minder interessant. Dus morgen weer lopen. Dat lopen is wel zwaar erg veel dalen en stijgen en waarsch zo'n 20 km. Hoop ik eindelijk kaneel te zien. De plant dan.

Het contact met andere toeristen is echt low level (R ;). Iedereen is op zichzelf. Als ik collegatoeristen groet reageren ze vaak niet eens. Ook prima.

Reizen langs het noorden via een nationaal park naar Halong Bay wordt afgeraden en is niet mogelijk. Welke van de twee waar is maakt niet zoveel uit. Het zal op z'n minst onverstandig zijn, in m'n eentje. Alle reisdoelen rond Hanoi gaan ook via Hanoi. Morgen nog niet.

dinsdag 2 augustus 2011

maandag 1 augustus 2011

Hanoi - Sapa

Half 5 op, half 6 op het station, kwart over 6 vertrokken, 6 uur aangekomen (zou 2 uur eerder) en nog 1,5 uur in een minibus de bergen in. Om 8 uur in hotel.

Mooie treinreis. Ik heb wel bewust alles om me heen geaccepteerd en vooral gekeken, én geluisterd. Luidruchtige families. Veel geluiden. Als je geen oordopjes hebt, zet je je tfn gewoon op de speaker. Wel netjes hoor; nooit meer dan 2 tegelijk.

Heel gaaf hotel (Auberge Dang Trung). Heel sfeervol. Het was al donker, maar er lijkt ook een mooi uitzicht te zijn. Morgen even goed kijken.

Nu eerst eten.

zondag 31 juli 2011

Padden op de markt

Zondag 1

Bijna alleen ontbeten in hotelrestaurant. Ik was de enige gast met 5 jongen en meisjes in z/w kleding, die op 3 á 4 meter veel naar mij keken en ondertussen kletsten, lachten en wachtten op andere gasten (denk ik). Het eten was lekker; ik koos voor de Vietnamees uit het buffet. Voor ik het hotel verliet, de ticket voor de trein geregeld. Hà Nôi - Lào Cai,  350.000 voor 10 uur reizen. ; )

Ik ben naar de markt gelopen. Een km boven het meer.  Ik beweeg me al gemakkelijker over straat. De truc is erg langzaam lopen, goed opletten en de tegemoet komende brommerrijders aankijken en in hetzelfde trage tempo doorlopen. Zij gaan dan wel om je heen. Dit geldt bij het oversteken, maar ook als door de straat loopt. De stoep is vol, dus je loopt vooral langs de goot.

Zondag 2

De markt was niet 1 grote plek, maar allemaal kleine straatjes waar vis, garnalen, kreeften, levende padden (filmpje komt later), groenten, fruit en meer werd verkocht. Ik ben er traag doorgelopen en vooral goed geroken. De geuren zijn echt geweldig. Zeer indringend en divers. 

Achterop een brommer naar de Literatuur Tempel gegaan. Leuke ervaring. De tempel is een toeristische attractie en dat is het. Ik had geen lange broek aan. De regels buiten zeggen dat je uit respect met lange broek moet gaan. Meer dan de helft loopt met korte broek en slippers. Vergelijk: als je mobiel afgaat tijden het bidden, maak je eerst het gebed af voordat je opneemt en bellend wegloopt. Respect. 

Weer met dezelfde brommerman naar old city gereden. Foutje: niet opnieuw prijs afgesproken. Hij wilde toch echt meer hebben voor deze even lange rit. Les geleerd. 

Loempia's gegeten (die zijn toch niet te vergelijken met de NLse). De tempel in het Hoan Kiem meer bezocht. Rugzakje gekocht (North Face (echt?), aircomfort, 40+ liter, €8,50. Bij het hotel aangekomen, lag m'n ticket klaar. Gedouched en straks eten en vroeg naar bed.